Seguim amb la col·laboració al nostre blog de la mestra i pedagoga Anna Ramis, tot un referent en l’àmbit educatiu, que ens proposa en aquesta ocasió algunes recomanacions per gaudir al màxim dels àpats familiars durant el temps de vacances. L’hem convidada a escriure al nostre blog perquè les seves reflexions ens acompanyin l’any del nostre 50è aniversari.

“ANEM A FER D’AQUESTES VACANCES EN FAMÍLIA UN TEMPS DE CONVIVÈNCIA EL MÉS DELICIÓS POSSIBLE”

Aquest és el darrer mes d’escola. S’acaba el curs i comencen les activitats pròpies de vacances dels infants, nens i joves, i potser també les dels adults: pares i mares. Aquests dies tan esperats i desitjats tot l’any, tanmateix, poden no ser tan feliços com voldríem. D’un temps ençà es poden sentir comentaris per part dels pares i les mares, sobre com pot arribar a ser de difícil la convivència entre tots els membres de la família durant les 24 hores del dia, quan tots estem de vacances junts. Una paradoxa dels temps actuals, que ens hauríem de fer mirar!

Si ja durant el curs, el repte del dia és la convivència, i els punts àlgids poden ser els sopars o els àpats dels cap de setmana, durant les vacances, aquestes estones de convivència familiar ens les hem de plantejar com el que volem que siguin: Espais de trobada entorn de la taula per compartir les vivències i les menges, per gaudir de la companyia i dels aliments.

Per això des d’aquí reivindiquem els àpats en família, com una forma quotidiana de prendre consciència que som família, i que tenim la immensa sort de poder-nos alimentar amb coses que ens agraden. Tot plegat, un plaer!

“Menjar en família, a més de procurar beneficis com l’aprenentatge d’unes competències saludables, la predisposició a tenir una actitud més responsable i adequada vers la nutrició i l’estat físic, ofereix altres recompenses que milloren la nostra salut emocional. Compartir els àpats és una aposta per enfortir les relacions i la comunicació entre tots els membres de la família. Àpats en Família és un programa d’orientació educativa que ofereix a les famílies eines en la qüestió alimentària des de la perspectiva nutricional, relacional i econòmica basada en els principis de la criança positiva.”

Si voleu saber una mica més d’aquest programa, dels materials i tallers que proposen, podeu clicar aquí i veure també aquest vídeo

Ara bé, si el que voleu és passar unes bones vacances en família, planifiqueu (en la mesura que l’edat dels fills us ho permeti, incorporant-los a ells) com voleu que siguin els àpats que fareu junts: A casa, de viatge, al càmping, a la platja, al bosc; quines “normes” us fixeu, quins límits no voleu traspassar, quines coses voleu fer, què voleu tastar, quins aliments us vénen més de gust, en quins llocs voleu fer els àpats… Penseu, imagineu, proposeu, pacteu!

Oi que per fer un viatge que fa temps que desitgem, el primer gaudi ja consisteix a preparar-lo? Doncs anem a fer d’aquestes vacances en família, un temps de convivència familiar el més deliciós possible! Segur que, com que l’experiència serà s fantàstica i generarà una millora significativa en les relacions, no hi haurà marxa enrere quan torneu, al setembre.