Seguim amb els articles de la mestra i pedagoga Anna Ramis, que durant aquest curs que celebrem el 50è aniversari ens van acompanyant per convidar-nos a reflexionar.
SERIA INTERESSANT QUE L’EQUIP DOCENT CONJUNTAMENT AMB L’EQUIP DE MONITORS DEL MIGDIA PROGRAMESSIN JUNTS UNITATS D’APRENENTATGE SOBRE L’ALIMENTACIÓ COM A FET DE SALUT I COM A ACTE SOCIAL, PER ACONSEGUIR QUE L’ÀPAT DEL MIGDIA A L’ESCOLA SIGUI UNA “ACTIVITAT AUTÈNTICA” I QUE, FINS I TOT, ES PUGUI AVALUAR
A vegades cal que ens tornem a dir allò que tots sabem, però que és bo recordar. Per això hi ha temes que cíclicament tornen a posar-se d’actualitat. Si s’observa bé, però a cada volta que s’hi torna, el tema ha evolucionat, la mirada és diferent, i les dades analitzades aporten nous aspectes.
Aquest és el tema de les extraescolars: aquelles activitats educatives que els infants nens i joves fan fora (més enllà) de l’horari escolar. El projecte Educació 360 a temps complet, va en aquest sentit: “ Volem que tothom tingui més i millors oportunitats educatives en tots els temps i espais de la seva vida i connectar l’educació i els aprenentatges entre el temps lectiu i el no lectiu. Volem que cada infant i jove construeixi el seu propi itinerari vital amb equitat i sense exclusions.”
L’espai del migdia, els menjadors escolars són una extraescolar ben especial: es realitza a l’escola, fora d’horari lectiu, i amb unes condicions més similars al lleure educatiu que als contextos d’aprenentatge curricular. Tanmateix si enfoquem l’educació des de les competències, moltes d’aquestes diferències es difuminen.
A l’escola els alumnes aprenen a alimentar-se bé a través de l’aprenentatge de continguts específics, però per ser un aprenentatge realment competencial cal que els continguts apresos es puguin aplicar a entorns reals, a contextos quotidians. Si els alumnes es queden a dinar a l’escola tenen una magnífica oportunitat de fer significatius els aprenentatges i enriquir-los amb l’experiència relacional (social i afectiva) de fer una àpat amb els companys.
Seria interessant que l’equip docent conjuntament amb l’equip de monitors del migdia programessin junts unitats d’aprenentatge sobre l’alimentació com a fet de salut i com a acte social, per aconseguir que l’àpat del migdia a l’escola sigui una “activitat autèntica” i que, fins i tot, es pugui avaluar.
Segur que uns alumnes que treballen bé els continguts sobre alimentació sana, si tenen oportunitats de triar, poden aplicar-los . Els alumnes que han après sobre consum de proximitat, valoraran més bé el que es troben al plat. Els alumnes que van treballant per millorar la convivència, sabran estar millor en el menjador i gaudir d’un àpat amb els companys. I les famílies , en podem rebre el benefici del gaudi del fills (que menjar també és un plaer) i de l’enriquiment que a través seu ens arriba a les llars!
L’espai del migdia o els menjadors escolars són una extraescolar molt especial, per la quantitat i qualitat d’oportunitats educatives que permeten. Les administracions han d’assegurar que tothom qui vulgui hi tingui accés (les beques menjador), les institucions que ho organitzen (escola, ampa, empresa proveïdora) han de coordinar-se per donar-li el ple sentit educatiu. I les famílies hem de reconèixer que el menjador i l’espai migdia és un lloc d’oportunitat per al desenvolupament educatiu molt privilegiat, i del que podem aprendre, a través dels nostres fills.