CELEBRAR ELS 50 ANYS DE CAMPOS ESTELA ENS HA OFERT UNA OPORTUNITAT EXCEL·LENT PER RETRE UN HOMENATGE ALS AVIS I ÀVIES. I LA MILLOR MANERA DE FER-HO ERA CONVIDANT-LOS A DINAR A ESCOLA PER GAUDIR PLEGATS DEL TEMPS DEL MIGDIA AMB ELS INFANTS.

Durant aquest darrer trimestre de curs anirem compartint alguns dels millors moments viscuts als menjadors, tots plens de somriures de complicitat entre uns i altres. La manera que els avis i àvies tenen compartir les seves vivències, els hàbits a taula i els jocs d’infantesa han estat i seran, fins que acabi el curs, una font inesgotable de moments entranyables. Per organitzar millor aquestes trobades, els coordinadors i coordinadores de menjador s’han encarregat de planificar el millor moment per gaudir-ne al màxim i adaptar-se al ritme de cada trimetre. És lanostra petita aportació per reconèixer el rol que juguen els avis i àvies en l’educació dels infants. Inspirats en aquestes trobades us recomanem un seguit d’activitats que els infants poden compartir amb els seus avis.

AVIS I NÉTS: ACTIVITATS PER COMPARTIR

  • Explicar contes clàssics, relats inventats i històries de la seva infantesa.
  • Recuperar els còmics vells que s’han quedat guardats als calaixos i llegir-los plegats.
  • Aprendre cançons clàssiques, poesies i endevinalles per treballar el llenguatge.
  • Repassar l’àlbum de fotos familiar i mirar junts les imatges de quan els avis i àvies eren petits o joves.
  • Plantar flors o hortalisses al balcó, terrassa o jardí per observar com creixen plegats.
  • Explicar les entremeliadures de quan el pare o la mare eren petits.
  • Aprendre les regles de jocs de sempre com el mocador, la xarranca, les bitlles, el cavall fort o els jocs de corda.
  • Gaudir de jocs de taula com el parxís, el dòmino, les cartes, els tres en ratlla, els patacons o les tabes.
  • Cuinar postres i receptes senzilles, segons l’edat dels nens, deixant que decorin el plat al seu gust.

FARINETES TOUR: JOCS CLÀSSICS, BONS HÀBITS I TRADICIÓ POSTAL

En començar el curs, el nostre equip pedagògic ha desenvolupat un projecte educatiu, el Farinetes Tour, per donar eines que contribuïssin sobretot a recuperar els jocs de taulapreferits dels avis, aprendre les regles que dirigien els jocs quan eren petits i fer memòria dels jocs més moguts, aquells amb els que ocupaven places i carrers. A més, el Farinetes Tour ha subratllat també la importància dels bons hàbits a taula, en moltes ocasions transmesos pels propis avis, tot i que és un àmbit que el nostre equip de lleure ja treballa als menjadors. I, alhora, ha volgut dedicar un segell del passaport d’activitats a recuperar la tradició d’escriure cartes a mà. En plena era digital, els nens i nenes han descobert l’emoció de rebre un sobre a la seva bústia.

Les imatges que il·lustren aquest post corresponen a diversos centres educatius. A l’Escola Sant Jordi, per exemple, els contes, la xarranca, els jocs de corda i les rotllanes van ser l’eix de les trobades. A l’Escola Vicente Aleixandre les converses per compartir vivències i un detall fet pels infants van ser els protagonistes. A l’Escola Fluvià, els còmics, els hàbits i els jocs de rotllanes van generar bons moments entre avis i néts. A l’Escola Elvira Cuyàs hi va haver estones per recordar cançons i alguns jocs com el tris tras, el pica paret o el de tocar i parar. A l’escola Pilarin la suma d’experiències entre avis i néts va ser tota una descoberta per a les famílies. A l’escola Les Flandes la capacitat de comunicació d’una àvia que havia estat mestra va captivar els infants. A l’escola Arrels escoltar històries d’abans va ser el punt de trobada entre avis i néts. I, per donar l’última pinzellada de molts moments, els avis de l’Escola 25 de Setembre van ser espectadors de curses de sacs i van compartir records i fotografies antigues amb els petits.