Quan arriben aquestes dates va bé recordar que, ara més que mai, és important que el Nadal sigui més “Bo, Sa i Sostenible” per tal que en gaudeixi tota la família però també les generacions futures.

Amb el projecte educatiu, els nens i nenes ja han creat decoracions fetes a partir de materials reciclats que poden servir d’inspiració per a les taules nadalenques. Com veureu a la fotografia, és el cas de les paneres fetes amb la base de les garrafes d’aigua o els testos per a cactus aprofitant les ampolles de plàstic. Alhora, els nens i nenes també han pres consciència amb el projecte Pesa i Pensa, de com és d’important aprendre a no malbaratar aliments. Sens dubte, aquesta és una altra de les assignatures pendents en època de festes, quan es tendeix a comprar més menjar del necessari.

En aquest sentit compartim un petit resum de la guia per a un Nadal més Sostenible, impulsada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i la Diputació de Barcelona. Es recullen 36 consells i n’hem fet un resum a través dels punts següents:

CONSELLS PER A UNES FESTES SOSTENIBLES

Obsequis

Triar molt bé quins regals volem compartir i en quins moments per tal de fer un consum responsable, evitar-ne un excés i prioritzar els regals no materials com podrien ser les experiències o les entrades per a propostes culturals (la desmaterialització va ser un dels aprenentatges que els infants van fer amb la Vespa, la bicicleta construïda amb peces reciclades)

Fora embolcalls

Fer servir papers reciclats per embolicar els regals o trossos de roba que es puguin fer servir diverses vegades. Utilitzar tècniques com collages o l’estampació per a donar ales a la creativitat que els infants han desenvolupat durant el temps del migdia.

Àpats

Donar més importància a la qualitat i proximitat per davant de la quantitat, especialment en dates en que acostumem a reunir-nos al voltant de la taula. Evitar el malbaratament d’aliments en dates assenyalades com són la nit de Nadal, el dia de Nadal i Sant Esteve, tenint present tot allò aprés pels infants amb el Pesa i Pensa.

Natura

Escollir arbustos mediterranis per guarnir la casa o optar pels avets de viver dels quals, un cop passat el Nadal, se’n pot fer compostatge.

Energia

Regular la calefacció per tal que la temperatura no sigui excessiva a casa i encendre els llums només de les habitacions on siguem.

Mobilitat
Prioritzar el desplaçament en transport públic quan ens movem per realitzar les compres o visitar la família. Segons la distància, també podem optar per anar a peu, en patinet o en bicicleta, tot recordant la nostra estimada Vespa, la bici feta de peces reciclades.