Aquest mes, coincidint amb el Dia de l’Activitat Física el passat 6 d’abril, treballem el repte “Esport és salut i valors”, una oportunitat perfecta per unir-nos i gaudir de l’esport junts!
Durant aquestes setmanes hem organitzat lligues esportives i jocs tradicionals que ens conviden a moure’ns, saltar, córrer, somriure i treballar en equip.
- Junts tot és possible
- Jocs paralímpics
- Move In Involved Sport
- La lligueta alternativa
- Mindfulness per calmar-nos
- Got talent
Junts tot és possible
Un joc, realitzat en diverses sessions, en que els alumnes superen diferents proves esportives alhora que es treballen diferents valors. En finalitzar cada prova cada alumne rep una part d’una frase. En finalitzar la sessió tots els participants posen en comú les parts per tal de completar la frase. Entre les proves trobem estructures humanes i relleus (cooperació), teranyines obstacle (reflexió i empatia) i desplaçament papers (respecte).
Jocs paralímpics
Per tal sensibilitzar els nens i nenes sobre les adaptacions que calen perquè tothom pugui participar en activitats esportives. Alguns exemples de proves de jocs paralímpics persegueixen els següents objectius:
- Treball discapacitat visual; fer una coreografia amb els ulls tapats, jugar al camp de mines amb els ulls tapats, goalball (joc de pilota amb pilota sonora)
- Treball discapacitat física; Llançaments des d’una cadira (boccia), voleibol asseguts al terra, curses sense comptar amb una part del cos (amb els braços enganxats al cos, a peu coix, etc.)
Move In Involved Sport
Amb el programa socioeducatiu, creat per EDUVIC, per a la inclusió social i la prevenció de la radicalització en infants, joves i adolescents fem servir l’esport com a eina per tal que nois i noies desenvolupin diferents facetes personals vinculades als valors bàsics de gestió d’emocions, autoconeixement, empatia, confiança, treball en equip, resolució de conflictes i pensament crític per crear una base prou estable desenvolupar la seva personalitat.
La lligueta alternativa
Organitzem una lligueta o vàries, amb diferents esports, però ho fem treballant valors a través de les normes que podem crear amb els mateixos infants. Per posar alguns exemples:
– Si volem treballar el companyerisme, proposem que, per fer el punt, cal un mínim de passades i que, si s’acompleixen, compta doble.
– Si volem treballar el tema del gènere, proposem que els equips han de ser 50% nois i 50% noies, o bé que els passis han de ser d’un a l’altre gènere just abans del punt (gol, cistella, etc.)
– Si volem treballar el joc net, podem establir que l’equip que hagi fet menys faltes tinguin punts extres.
– Si volem treballar l’autoestima, farem que, en l’acció que decidim en funció de l’esport haguem de dir un adjectiu positiu al company o companya.
Mindfulness per calmar-nos
Just abans d’entrar al menjador o de tornar a classe, organitzem activitats per treballar la ment atenta i el benestar emocional.
– Formiguetes: fem una filera de massatges, o per parelles, i ens toquem les mans com si tinguéssim formigues.
– Fem una rotllana i ens anem passant un picarol mirant que no faci gens de soroll
– Fem una rotllana amb els ulls tapats. La monitora es mou per l’espai i, en un moment donat, para i fa soroll amb un triangle, picarol o similar. Sense obrir els ulls mirem d’esbrinar on és la monitora.
– Asseguts, amb els dits tocant el propi cap i els ulls tancats, fem el soroll d’una abella i ens concentrem en el soroll intern del nostre cap.
– El joc del globus. Pintem en un globus paraules, cares, etc. Fem que, en rotllana, se’l passin el més ràpid possible. A la següent volta, fem que se’l passin molt lent, observant els dibuixos que hi ha. A la tercera, el passem mirant els ulls del company o companya.
Got talent
Cadascú ens ha de mostrar les seves habilitats; ballar, fer acrobàcies, fer mim… per tal de participar en un concurs amb la dinàmica de Got Talent com a referència, escollint sempre músiques adequades i un ambient sa de competició i col·laboració entre equips.