Amb la introducció de la fase de compostatge es tanca el cercle de manera que els residus es poden convertir en humus i tornar a la terra com a fertilitzant de l’hort escolar. El treball amb la compostadora, cedida per la firma Kollvik com a col·laborador del projecte, el realitzen els mateixos nens i nenes coordinats per un dels monitors del menjador que els explica el pas a pas i les condicions que calen per a obtenir un fertilitzant a partir de les restes orgàniques. L’inici del procés per a obtenir compost es va fer coincidint amb la visita a Catalunya dels socis europeus del projecte ECOWASTE 4 FOOD que organitzar l’Agència de Residus.
Pas a pas del Pesa i Pensa
Fins al moment els nens i nenes, en acabar de dinar, separaven l’orgànic que es podrien haver menjat i l’orgànic que no és menjable per tal de pesar cadascuna de les fraccions per separat. A continuació, pesaven totes dues fraccions i l’aigua per registrar els resultats en unes gràfiques que, cada dia, penjaven al plafó del projecte. Els monitors introduïen les dades en l’aplicació Web per analitzar-les i extreure’n conclusions tots plegats: els educadors, els infants i l’equip de cuina.
Recuperació del valor dels aliments
Des del curs passat el menjar que no s’ha servit i que reuneix les màximes garanties de seguretat alimentària es pot aprofitar a través del projecte Recooperem que impulsen des del Consorci de Residus del Vallès Occidental i del Consell Comarcal per tal que arribi a famílies en situació de vulnerabilitat. Amb la introducció de l’ús de la compostadora s’afegeix un nou pas al mètode del Pesa i Pensa, que es centra en reforçar el valor dels aliments. La primera vegada que s’ha completat el procés amb la compostadora s’han obtingut 54kg de compost.
El MÈTODE Pesa i Pensa és concreta en 6 passos:
- Separar en tres recipients (orgànic menjable, orgànic immenjable, aigua).
- Pesar de forma diària, sistemàtica i exacta.
- Registrar dades a través d’una App: dia, àpats servits, residus generats…
- Pensar: analitzar dades en relació al residu generat.
- Proposar: fixar els objectius a assolir amb els infants.
- Donar valor als aliments: a través de:
1) reaprofitament segur dels aliments no servits (amb òptimes garanties de seguretat alimentària) a través d’un programa de donacions a famílies en situació de vulnerabilitat.
2) generació de compost de la fracció d’orgànic menjable a través de:
– compostadora instal·lada a la pròpia escola > hort escolar, horts de productors de proximitat
– contenidor de la fracció orgànica