Les visites dels avis i àvies al menjador i les funcions de teatre “La Farinetes i el Cullerot màgic” ens han regalat moments inoblidables al llarg d’aquest curs en que hem celebrat amb vosaltres el 50è aniversari. Amb el projecte “Farinetes Tour”, que ha comptat amb els dibuixos de la gran il·lustradora Pilarín Bayés, hem viscut noves experiències amb els jocs de sempre, alguns ja oblidats pels infants i altres ben vius encara als patis d’escola.

Gràcies a la memòria dels avis i al nostre equip de lleure educatiu hem comptat amb un ampli de repertori de jocs de taula i de carrer com la rutlla, les tabes, el bilboquet, les bitlles catalanes, els patacons, les bales, els còmics rescatats d’un calaix i, fins i tot, les clàssiques xapes. Amb aquesta mirada al passat, els equips de cuina han elaborat amb il·lusió receptes tradicionals com l’escudella o les natilles casolanes. I tot plegat ens ha fet reviure els notres orígens, els de l’any 1968 en que el bar de dinars Compostela va néixer i va donar nom a casa nostra. Fundada per en Pepe i la Maribel, Campos Estela ha centrat l’eix educatiu d’aquest curs en un personatge inspirat en la nostra història, la Farinetes.

A mida que ha avançant el curs els nens i nenes han anat sumant segells al seu passaport del Farinetes Tour, tot un viatge en el temps per tornar als orígens a través de dos eixos:

1) CUINA TRADICIONAL. El receptari tradicional català i la dieta mediterrània són els eixos de la nostra proposta de menús que, per celebrar el 50è aniversari, han incorporat diversos plats de la cuina de sempre com:

 

2) JOCS CLÀSSICS . Les joguines que els avis i àvies es construïen amb els materials que trobaven han estat una de les fonts d’inspiració dels equips de lleure educatiu. Molts dels jocs proposats ja formen part del repertori que podem trobar a les escoles. Però alguns dels que hem inclòs al nostre sarró del Farinetes Tour eren ben desconeguts pels infants com les tabes, la rutlla o, fins i tot, alguns jocs de corda i les mateixes gomes. A més, el dossier del nostre projecte educatiu ha aportat fitxes amb el pas a pas dels de jocs clàssics i una sèrie d’històries per desenvolupar l’expressió oral i corporal, el treball en equip, la creativitat i la participació a través de les titelles i el teatre. El fil argumental ens acosta a la cuina des de la màgia a través dels personatges Farinetes i Cullerot.

SEGELLS AL PASSAPORT DEL FARINETES TOUR

  • Cuina tradicional, amb menús especials que es centraran en receptes de sempre, la de la cuina de les àvies.
  • Jocs de taula d’abans i de sempre,  amb la possibilitat que la canalla construeixi els seus propis jocs amb materials naturals i reciclats: tres en ratlla, tabes, els patacons o els quatre sabaters.
  • A què jugaven els avis al carrer, amb xapes, bales i guixos per dibuixar xarranques i gaudir de joguines fetes de fusta com les baldufes, les bitlles, el bilboquet o els io-ios. I també per jugar a titelles, amb tres històries diferents amb la Farinetes i el Cullerot.
  • Com anaven els avis a l’escola, tenint en compte que sempre anaven a peu i que això és l’excusa perfecta per fer activitat física.
  • Cartes per Nadal, per recuperar la tradició d’escriure a cartes a mà i descobrir, en plena era digital, l’emoció d’obrir un sobre que arriba a la bústia.
  • Bons hàbits, per aprendre tots els costums a taula que heretem d’avis i àvies.
  • Pesa i Pensa, per conscienciar-nos contra el malbaratament alimentari i recordar costums de reaprofitament pròpies de la generació dels avis.
  • Meatless Day, per gaudir dels plats amb proteïna vegetal.
  • Mindfulness, per aprendre a respirar adequadament, treballar estones de tranquil·litat i noves tècniques per aprendre a relaxar-nos a través de jocs.

ENTREVISTES DEL 50È ANIVERSARI

A través d’una sèrie d’entrevistes recuperem l’essència dels orígens per conèixer quins plats eren els emblemàtics de la casa i recuperar jocs de taula o de carrer que puguem incorporar al projecte pedagògic.

Maribel Huesca, cuinera i cofundadora de Campos Estela

Pepe García, cofundador de Campos Estela

Elvira Tormo, cuina central

Isma Gómez, cambrer al restaurant Estela i repartidor en l’actualitat

Maribel Reyes, cuinera al bar de dinars Compostela i els primers menjadors escolars

Elvira Fernández, cuinera de l’Escola Montserrat

Conversa enre Pilarín Bayés i Maribel Huesca