Aquest mes de març ens hem centrat en el repte “Cap a un migdia més inclusiu”, una iniciativa estrenada el passat 1 de març coincidint amb el Dia Mundial de la Inclusió Social i la Zero Discriminació, per tal de donar visibilitat a un espai de migdia més social en que tots els infants poden ser protagonistes. Per tal d’organitzar les activitats els responsables de lleure s’han recolzat en la formació rebuda per part de la cooperativa EDUVIC amb l’objectiu d’oferir jocs en que s’aconsegueix afavorir la col·laboració entre els alumnes, enfortir l’empatia i garantir la participació en igualtat de condicions, fent petites adaptacions en funció de cada dinàmica. Totes les dinàmiques del projecte Move IN Involved Sport, el programa socioeducatiu de la cooperativa EDUVIC, tenen l’objectiu d’afavorir la inclusió social a través de l’esport.
Les activitats que hem triat per treballar la inclusió social tenen l’objectiu que els alumnes siguin més conscients de les seves emocions, sumin capacitats per superar les proves i aprenguin a dialogar per resoldre conflictes. Algunes de les propostes de lleure són els cèrcols cooperatius, en que tothom es mou al ritme de la música seguint les instruccions de qui dinamitza el joc; el circuit adaptat, a completar amb parelles que s’ajuden entre si per superar les proves amb adaptacions ja siguin motrius o cognitives; el llibre sensorial, per endevinar els materials de cada pàgina amb els ulls tapats; les curses sense visió, en que tothom es tapa els ulls menys els darrer de la fila i agafats per les espatlles arriben junts a la línia de meta; la dinàmica de la reina o el rei diu, en que tothom segueix els moviments de l’alumne protagonista en partides equitatives de pocs minuts; i una versió del joc de les cadires, en que la dinàmica s’adapta per treballar la comprensió i l’empatia ver les persones amb diversitat funcional.
La previsió és que, al llarg del mes de març les diferents activitats es realitzin a 40 centres educatius de les comarques del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Osona, Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Anoia i Alt Penedès i Baix Penedès comptant amb la participació de 6.500 alumnes.
La idea d’organitzar el lleure educatiu segons reptes mensuals sorgeix en començar aquest curs 2023/24, quan Campos Estela crea una sèrie de reptes mensuals seguint el mètode que ens fa avançar cap un menjador “Bo, Sa, Sostenible i Segur”. El projecte educatiu compta amb un dossier pedagògic que ens permet treballar el gust per la bona cuina, traçar un camí cap a l’adquisició d’hàbits saludables i desenvolupar la nostra activitat amb un impacte social i ambiental positiu des del compromís amb l’entorn.
A banda del lleure, la participació en programes d’aprofitament segur dels àpats cuinats és una altra de les iniciatives que impulsa Campos Estela per afavorir la inclusió social. Tant des de cuina central com des de la cuina dels centres on tenim oportunitat de fer xarxa, seguim col·laborant amb iniciatives que fan possible la distribució de les racions d’aliments entre col·lectius en situació de vulnerabilitat, buscant la coordinació amb agents socials del municipi o de la comarca.