Un dels jocs més estimats per avis i àvies és, sense dubte, el dels patacons. És de l’època en que els vailets es construïen les seves pròpies joguines amb els materials que trobaven. En aquest cas, solien ser cartes fetes malbé -moltes vegades les que els avis ja no feien servir per estar marcades- o bé caixes buides de llumins. En castellà aquest joc es coneix amb el nom de tazos.

Com les xapes, els patacons són un molt bon exemple de com donar segones oportunitats als materials i aquest és precisament l’eix temàtic de la IX Setmana Europea de la Prevenció de Residus sota el lema “Donem-li una segona vida”. Farinetes Tour és una de les activitats inscrites per celebrar la setmana que, l’Agència de Residus de Catalunya, organitza per sensibilitzar sobre la reducció de residus.

COM FER UN PATACÓ

  • Necessitem una carta vella o una targeta de transport públic que tingui la mateixa proporció, com les de metro.
  • Tallem la carta per la meitat de manera que quedin dues parts iguals.
  • Posem les dues meitats de manera que es toquin per la seva part inferior, una damunt de l’altra.
  • Agafem la de sota i la dobleguem cap a dalt, embolicant l’altre tros de la carta i a ella mateixa. Són dos doblecs i sempre en la mateixa direcció.
  • Fem el mateix amb l’altre tros de carta. En aquest cas el dobleguem cap a baix.
  • L’acabem introduint per l’orifici que queda del plec fet amb el primer tros de carta.

JOCS AMB PATACONS

Picada: posem a terra un patacó, que s’anomena la peça. Els jugadors van tirant successivament els seus patacons des d’una certa distància i intenten tocar la peça per fer-la girar. Si ho aconsegueixen, guanyen tots els patacons de la parada, menys la peça, que sempre és del propietari.

Flendi: dibuixem un quadrat a terra on cada jugador hi posa un patacó o un nombre determinat i igual de patacons. Des de fora intentem treure de dins del quadrat un patacó o més amb el flendi, que era una peça de ferro, de fusta, una pedra o un patacó, evitant que aquesta peça quedi dins. Guanya qui treu més patacons fora del quadrat.

A la paret: Es posen els patacons a terra tocant a la paret. Cadascú deixa caure un patacó i, si cau damunt dels altres, se’ls queda.

Pam i toc: Es posa un patacó a terra i se’n llança un altre que ha de tocar el patacó de terra i quedar-ne separat menys d’un pam per guanyar.