El pròxim mes de maig farà 50 anys de quan en Pepe i na Maribel van obrir un bar de dinars molt a prop de l’Escola de Mestres de Sant Cugat. Li van posar el nom de Compostela, l’origen de casa nostra. Allà la Maribel va captivar amb la seva cuina alguns estudiants que venien a dinar. I, quan van començar a exercir de mestres, de seguida els van demanar ajudar per posar en marxa els menjadors a les escoles.
Per això, el projecte d’aquest curs està centrat en el personatge de la Farinetes dibuixat per la il·lustradora Pilarin Bayés i inspirat en Maribel, cuinera i cofundadora, junt amb Pepe, de Campos Estela.
Maribel, fent farinetes des de ben petita
Quan la Maribel era una nena vivia a Sant Cugat. Com que a la seva família feien de masovers, tenien la farina a casa per tot l’any. I a la Maribel el que li agradava més era fer pastetes. Un dia va passar un veí i li va preguntar a la mare. On tens la mossa? I la mare va respondre: Allà està! Fent Farinetes! I a partir de llavors la van conèixer amb aquest nom, Farinetes.
El veí, que era cuiner, li va regalar un dels seus llibres vells, L’Art del Bon Menjar. I amb aquest llibre i un altre que rondava per casa, la Maribel va començar a interessar-se cada cop més pel món de la cuina.
Receptes i jocs tradicionals per commemorar el 50è aniversari
El Farinetes Tour és una oportunitat per comptar amb un menú on seran protagonistes diversos plats de la cuina tradicional com l’escudella, la sopa de ceba, el pollastre amb herbes provençals, un petit tastet de cap-i-pota o les natilles casolanes. També serà moment de recuperar jocs de taula i de carrer que s’estan perdent com la rutlla, les tabes, les bitlles o, fins i tot les clàssiques xapes.
Per viure totes les experiències del “Farinetes Tour” els nens i nenes compten amb un passaport que van segellant a mida que avança el curs i participen als tallers del projecte.
El passaport compta amb:
– Tres segells de Cuina tradicional, amb menús especials que es centraran en receptes de sempre, la de la cuina de les àvies.
– Un segell de Jocs de taula d’abans i de sempre, amb la possibilitat que la canalla construeixi els seus propis jocs amb materials naturals i reciclats: tres en ratlla, tabes, els quatre sabaters o patacons.
– Un segell per recordar A què jugaven els avis al carrer, amb bales, xapes i guixos per dibuixar xarranques i gaudir de joguines fetes de fusta com les baldufes, les bitlles, el bilboquet o els io-ios. I també per jugar a titelles, amb tres històries diferents amb la Farinetes i el Cullerot.
– Un segell per recordar Com anaven els avis a l’escola, tenint en compte que sempre anaven a peu i que això servirà d’excusa per fer activitat física.
– Cartes per Nadal, per recuperar la tradició d’escriure a cartes a mà i descobrir, en plena era digital, l’emoció d’obrir un sobre que arriba a la bústia.
– Un segell de Bons hàbits, per aprendre tots els costums a taula que heretem d’avis i àvies.
– Un segell del projecte Pesa i Pensa, per conscienciar-nos contra el malbaratament alimentari i recordar costums de reaprofitament pròpies de la generació dels avis.
– Un segell del Meatless Day, per gaudir dels plats amb proteïna vegetal.
– Un segell de Mindfulness, per aprendre a respirar adequadament, treballar estones de tranquil·litat i noves tècniques per aprendre a relaxar-nos a través de jocs.