La Generalitat de Catalunya ha posat en marca l’Observatori d’economia de Circular de Catalunya per donar visibilitat als projectes que s’estan realitzant des de diferents àmbits d’actuació, tant públics com privats. L’objectiu és posicionar Catalunya com a referent en aquesta matèria a nivell internacional i millorar la competitivitat de l’economia catalana per  afrontar el repte davant la limitació dels recursos existents.

Durant la presentació oficial de l’observatori, el nostre projecte Pesa i Pensa ha estat una de les tres iniciatives escollides com a exemple d’un nou model d’economia basada en l’eficiència dels recursos i la reducció dels riscos ambientals. En aquest sentit, el seu impulsor, Martí García, ha destacat com els infants desenvolupen el pas a pas d’aquest projecte educatiu, esdevenint així en els principals agents del canvi als menjadors escolars.

Infants com a consumidors crítics amb Pesa i Pensa

Els alumnes prenen consciència sobre el malbaratament alimentari en el moment en què pesen els aliments que es podrien haver menjat, registren les dades i després reflexionen sobre possibles solucions. El darrer pas del Pesa i Pensa consisteix en donar valor als aliments mitjançant el seu reaprofitament a través d’entitats socials i administracions, i la generació de compost per a horts escolars i de proximitat.

Vallès Circular i Second Chances de MANGO

Les altres dues iniciatives destacades durant la presentació de Catalunya Circulat han estat el Vallès Circular, una estratègia territorial per incorporar l’economia circular en les polítiques de desenvolupament econòmic, social i ambiental al Vallès Occidental, i el programa Second Chances, impulsat per l’empresa MANGO per oferir als clients la possibilitat de donar una segona oportunitat a la seva roba i calçat usat.

Adhesions a Catalunya Circular

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, han presidit l’acte de presentació de Catalunya Circular. L’observatori neix amb prop d’una vintena d’associacions i entitats adherides: Foment del Treball, PIMEC, FEPIME Catalunya, CCOO, UGT, signants del Pacte Nacional per a la Indústria, a més de la Patronal catalana Cecot – pimes, microempreses i autònoms, Xarxa de pobles i ciutats cap a la Sostenibilitat, Club EMAS, Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Gremi d’Àrids de Catalunya, Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FedQuim), Ciment Català  – Agrupació de Ciments de Catalunya, Federació Empresarial del Gran Penedès, Fundació Fòrum Ambiental, el Col·legi d’Economistes de Catalunya i AEI Tèxtil.