Després del tancament d’escoles el curs passat, el programa Pesa i Pensa ha reprès la seva activitat de forma presencial als menjadors, en una edició de la Setmana Europea de Prevenció de Residus en que la major part d’activitats són virtuals

El projecte PESA I PENSA, amb l’objectiu de sensibilitzar els alumnes sobre el malbaratament alimentari, ha esdevingut una de les 808 activitats inscrites en la Setmana Europea de Prevenció de Residus (EWWR) que es va tancar ahir en una edició amb activitats majoritàriament virtuals per la situació de la pandèmia.

La iniciativa, que té l’objectiu de conscienciar infants i famílies sobre què comporta malbaratar aliments a la nostra societat, s’ha desenvolupat a través de tallers presencials amb la participació de més de 2.000 infants de 13 centres educatius a les comarques barcelonines del Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Osona i Maresme.

Les activitats del Pesa i Pensa, organitzades pels equips de menjador de Campos Estela, s’han posat en marxa de forma presencial, gràcies a noves dinàmiques que han permès donar continuïtat al projecte, seguint alhora les normes sanitàries per part d’infants i educadors, tot respectant les distàncies de seguretat.

En aquest sentit, s’han adaptat els circuits per a la separació dels residus seguint les normes establertes als plans d’actuació de cadascuna de les escoles i, en alguns casos, l’equip de monitoratge també ha assumit algunes funcions del pas a pas del projecte que eren pròpies dels alumnes, amb la mirada que en el futur els infants tornin a assumir tot el procés del Pesa i Pensa, sempre amb l’acompanyament dels educadors. La previsió en acabar el curs és que el projecte compti amb la implicació de més de 4.000 alumnes, tornant xifres de participació de cursos anteriors.

Enguany a Catalunya estan participant a la Setmana Europea de Prevenció de Residus 260 entitats, entre administracions públiques, associacions, empreses, institucions, principalment de caràcter educatiu, i ciutadans particulars, amb activitats que s’han programat entre el passat dissabte 21 i ahir diumenge 29 de novembre. Les accions es poden consultar per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, públic a qui van dirigides a l’agenda d’activitats de la Setmana.

Reducció d’un 75% del malbaratament alimentari

El projecte PESA I PENSA, posat en marxa com a prova pilot el 2014 amb una reducció del 35% del malbaratament alimentari, s’ha dut a terme des de llavors a escoles de forma ininterrompuda i diària, des d’inici fins a finals de curs. Entre les escoles que van participar a la iniciativa des dels començaments del projecte, s’ha arribat a aconseguir un 75% de reducció en el malbaratament d’aliments i d’un 50% en la generació de residus.

Seleccionat com a una de les eco-innovacions al projecte europeu ECOWASTE 4 FOOD, el Pesa i Pensa va ser escollit per a formar part de la conferència final com a cas pràctic a través d’un vídeo difós el passat 7 d’octubre en una jornada per presentar i intercanviar els resultats de la iniciativa al llarg de més de tres anys d’activitats.