A La cinquena edició d’aquesta trobada el projecte ‘Pesa i Pensa’ de Campos Estela és escollit com la millor experiència d’economia circular a través de les votacions del públic assistent.

L’organització del Congrés Rubí Brilla decideix dedicar aquesta edició a l’economia circular i tria l’experiència educativa del Pesa i Pensa perquè serveixi com a cas pràctic amb la resta de ponències per formar part de la taula sota el títol RE-Usar.

Per presentar d’una forma més pràctica el projecte, Campos Estela comparteix amb els assistents un vídeo que mostra com una delegació europea del projecte Ecowaste 4 Food visita el menjador escolar de l’escola rubinenca Torre de la Llebre. Al vídeo es pot conèixer el pas a pas de l’experiència educativa amb els infants, des que separen els residus orgànics -allò que es podrien haver menjat-, fins que els pesen i finalment en fan compost.

Després de la projecció del vídeo, dues alumnes de la mateixa escola, la Georgina i la Sara, s’encarreguen d’explicar com separen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí que podrien haver aprofitat, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar.

Les dues alumnes també mostren com pesen els residus generats en relació als àpats servits i com registren els resultats en unes gràfiques i després a l’App Web. Per acabar diuen que el pas que més els agrada és el de donar valor als aliments pel fet que el Pesa i Pensa en aquesta escola compta amb una compostadora que permet aprofitar els residus generats i transformar-los en compost per a l’hort escolar.

Amb aquesta ponència també es comparteix una selecció d’alguns moments viscuts a les escoles del municipi al llarg dels darrers quatre anys amb els assistents al Congrés Rubí Brilla. Per complementar-ho es mostren imatges de:

  • Dia a dia dels infants a l’escola Mossèn Cinto Verdaguer en el pas de separar els residus.
  • Videotrucada entre alumnes de l’Escola 25 de Setembre i del centre escocès Cambusbarron Primary School per explicar-se quins són els aliments més malbaratats als seus menjadors. 
  • Participació amb l’Ajuntament de Rubí a l’acció al carrer de la Campanya “Petites accions que sumen” durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2014
  • Col·laboració amb Food for Life Scotland per crear en 3D un Waste Warrior contra el malbaratament, com una mena de capità enciam, construït entre diversos alumnes de l’Escola Montessori durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2016

PODEU VEURE EL VÍDEO DE LA PONÈNCIA DEL PESA I PENSA AL RUBÍ BRILLA CLICANT AQUÍ

RECONEIXEMENT ALS INFANTS I EQUIP DEL MENJADOR DE L’ESCOLA TORRE DE LA LLEBRE

Abans d’acabar el primer trimestre, s’organitza un petit acte d’agraïment a les alumnes que han participat com a co-ponents al Congrés Rubí Brilla. La directora de l’Escola Torre de la Llebre, Montse Julià, fa entrega d’un diploma i d’un parell de llibres d’aventures per a la Sara i la Georgina. Alhora, l’equip de menjador i els companys de la Sara i la Georgina també reben un reconeixement per la seva implicació, així com un parell de llibres amb recursos per a gaudir de forma compartida durant l’estona del migdia. Es tracta d’un parell de guies per a treballar l’hort de l’escola i per a fer un taller creatiu amb elements de reciclatge, seguint la línia del projecte Bo, Sa i Sostenible.