Voleu viure a casa la màgia del migdia a l’escola? El repte que plantegem per aquestes festes és “Solidaris més enllà de Nadal”, un recull de propostes per treballar la cohesió, l’autoestima i els valors, aprofitant que el 20 de desembre és el dia Mundial de la Solidaritat. Al llarg d’aquest curs tots els reptes mensuals formaran part del projecte educatiu “Bo, Sa, Sostenible i Segur”, una iniciativa que podem traslladar fàcilment a l’àmbit familiar. Des de casa, durant el període de vacances, podrem organitzar dinàmiques en família seguint els mateixos passos que plantegem amb els nens i nenes a l’escola. Ens acompanyeu?

 • Organitzarem un amic invisible immaterial
 • Seguirem un camí de petjades per una muntanya imaginària
 • Crearem unes petites capses mirall que ens descobriran quin és el millor regal
 • Farem decoracions amb materials reciclats o elements de la natura

Amic invisible immaterial

Edat: de 3 a 12 anys

Material: Cartolines, Retoladors, Capses de cartró, Tisores, etc.

Dinàmica:

 • Organitzem una dinàmica per fer l’amic invisible entre els alumnes.
 • Creem manualitats amb elements reciclats: punt de llibre, polseres, porta-espelmes fets amb materials resistents/metàl·lics, o simplement fem una targeta de Nadal. És imprescindible que el regal contingui un escrit o dibuix amb els tres valors. positius de la persona de la família que serà el nostre amic invisible.
 • En el moment de compartir els detalls, cadascú dirà les tres coses boniques de la personalitat de l’amic o amiga invisible i la resta hauran d’intentar esbrinar qui és.

Camí de Petjades per treballar la cohesió de grup

Edat: de 3 a 12 anys

Material: Cartró reciclat per crear petjades i pintura o retoladors per decorar-les

Dinàmica:

 • Farem un camí amb diferents petjades que es podran moure al llarg d’un penya-segat o la carena d’una muntanya imaginària.
 • Els participants es col·locaran formant una gran filera arribant de punta a punta de la muntanya.
 • Els oferirem, en funció de l’edat, les petjades que considerem perquè l’activitat sigui un repte i hagin de cooperar per aconseguir l’objectiu. Sempre seran menys que els participants que tinguem al grup.
 • Els més intrèpids i intrèpides hauran de trobar la manera de creuar la carena de la muntanya trepitjant les petjades sense sortir-se de la pròpia petjada perquè si no, el vent o la neu, ens pot fer caure de la muntanya. Per superar el camí els nens i nenes hauran de cooperar per aconseguir creuar la muntanya.

El millor regal

Edat: de 3 a 12 anys

Material: Cartolines, Retoladors, Capses de cartró, Tisores, Paper mirall, etc.

Dinàmica:

 • Organitzem un grup de treball reduït per crear unes petites capses/mirall, o la fem nosaltres de forma anticipada. Es tracta d’una capsa decorada ben bonica amb un mirall a dins, de manera que quan l’obres, t’hi veus reflectit o reflectida.
 • Durant l’assemblea, parlem dels regals, del que ens agrada i del que estimem. Passem la capsa “en secret” d’un en un, i els hi diem que dins hi ha el millor regal del món. Quan l’obren trobaran la seva imatge reflectida i, si volem, un missatge com el següent: “Al món hi ha coses molt boniques, però cap com tu”. Una activitat amb sorpresa final per contribuir a millorar l’autoestima