Coincidint amb la Diada de Sant Jordi podem trobar a les fleques un pa que és invent d’un forner barceloní a la dècada dels 80. Tot i que no té una llarga tradició és ja una recepta imprescindible per acompanyar el dia de la literatura catalana. I com que és fàcil de fer i molt gustós al nostre equip de cuina li agrada la recepta per tal que les famílies aprenguin a preparar-lo a casa amb els nens i nenes. El pa de Sant Jordi acostuma a recordar el pa de pagès per la seva forma arrodonida i té bandes de colors que recorden la senyera fetes amb formatge, normalment de maó, i de sobrassada.

Compartim la recepta d’aquest pa tan festiu que va ser protagonista d’un taller de cuina en família a l’Escola Sant Jordi de Sant Vicenç de Montalt que, alhora, es va completar amb un taller de lleure educatiu basat en el pot de la calma. En cas de no voler fer servir la sobrassada, com a alternativa, es pot provar de substituir per una salsa concentrada de tomàquet per obtenir el color vermellós.

PA DE SANT JORDI

Ingredients

400 gr. de farina de força

200 gr. d’aigua tèbia

10 gr de llevat fresc de flequer

80 gr. de sobrassada

100 gr. de formatge ratllat

5 gr. de sal

Preparació:

  • En un bol petit es desfà el llevat fresc amb un xic d’aigua tèbia
  • En un bol gran s’hi barregen la farina amb la sal i la resta de l’aigua tèbia. Quan comenci a agafar una textura més elàstica, s’hi afegeix el llevat dissolt en l’aigua. Tot seguit, s’aboca la massa al damunt d’una superfície i s’amassa bé.
  • Es divideix la massa en dues porcions de forma que una pesi 100 gr. més que l’altra. A la porció més petita s’hi afegeix la sobrassada a trossets petits i a l’altra, el formatge ratllat i s’amassen fins aconseguir una massa homogènia.
  • Es col·loquen en dos bols enfarinats i es deixen llevar fins que doblen el volum tapades amb un drap de cotó en un lloc aïllat de corrents d’aire.
  • Passat el temps de fermentació, s’aboquen les masses al damunt d’una superfície enfarinada i es formen dues boles. La bola de formatge es divideix en 5 porcions iguals, i la de sobrassada, en 4.
  • Es formen tires que es col·loquen de forma alternada dins d’un motlle tipus plumcake prèviament untat amb un xic d’oli.
  • Es deixa reposar fins que dobli el volum (1 hora aproximadament) i s’enforna a 180ª durant uns 35 a 40 minuts.
  • Es desemmotlla el pa i es deixa refredar al damunt d’una reixeta.