Els equips de cuina i de lleure educatiu ens hem reunit per compartir quin serà l’eix temàtic del projecte d’aquest curs. La proposta per als infants és convertir el menjador en un restaurant que pugui optar al concurs de les tres estrelles Farinetes, les del “Bo, Sa i Sostenible”.

La trobada ha servit per compartir el dossier amb els reptes proposats per iniciar aquest procés que ens durà cap a un menjador bo (des del punt de vista gastronòmic, de confort i de benestar), sa (amb uns hàbits d’alimentació i activitat física saludables) i sostenible (amb un impacte social i mediambiental positiu).

BO

Tindrem en compte tot allò que ens reportarà satisfacció i beneficis emocionals i sensorials, tant a nivell personal com de grup. Us enumerem algunes de les línies de treball que faran que considerem que tenim un menjador més bo:

  • Treballar l’autonomia i la responsabilitat a nivell de tasques, perquè l’empoderament ens ajudi a augmentar el benestar emocional dels nens i nenes.
  • Millorar a nivell de comensalitat. Comensalitat vol dir tenir elements per compartir, per triar, etc. que facin que el nostre moment de l’àpat sigui més adaptat a les necessitats individuals. Un exemple, si m’agrada o no el vinagre, tenir-lo disponible per posar-me’n.
  • Donar un valor gastronòmic diferencial. Tallers de cuina o “bits” d’informació per aprendre molt més sobre els aliments i sobre què convé al nostre cos i a la nostra ment, visites de les famílies, àpats de les diferents cultures… Tindrem un panell informatiu que ens donarà la benvinguda al menjador i en ajudarà en aquesta línia de treball.
  • Assegurar que l’espai ens aporti confort a nivell sensorial (abaixar el nivell de soroll, elements decoratius, olors, tranquil·litat, tacte…)

ENTRE ELS REPTES QUE TREBALLAREM PER AVANÇAR CAP A UN MENJADOR MÉS BO:

TRIEM ELS MENÚS DELS FESTIUS! (la possibilitat de triar menú en ocasions especials té en compte les preferències dels infants i ens permet compartir la informació nutricional d’allò que han triat)

COMPTEM AMB ELEMENTS PER COMPARTIR (aigua, pa, setrilletes)

SA

Volem transmetre la importància de tenir uns bons hàbits de vida per millorar la salut. Portar una alimentació sana, evitar el sedentarisme i fer alguna activitat física diària són els pilars bàsics per aconseguir-ho. Les línies de treball que faran que considerem que tenim un menjador més SA són:

  • Proposar una alimentació equilibrada. Les noves tendències alimentàries, la utilització de productes integrals, la reducció de la proteïna animal…
  • Garantir la seguretat alimentària. Fer un bon seguiment de les al·lèrgies, educar uns bons hàbits d’higiene corporal i dental, i també de l’espai.
  • Treballar el concepte de ració suficient. Hem de tenir un bon coneixement del que és recomanable segons l’edat i segons el tipus d’aliment, però també ensenyar a escoltar la pròpia sensació de gana.
  • Ensenyar als infants les propietats dels aliments, l’aportació de diferents nutrients… i ensenyar-los a triar quin ens convé més en cada moment.
  • Promoure l’activitat física com a complement d’una dieta saludable.

ENTRE ELS REPTES QUE TREBALLAREM PER AVANÇAR CAP A UN MENJADOR MÉS SA:

ORGANITZEM EL MEATLESS DAY (una jornada per ser conscients que cal reduir la ingesta de proteïna animal i potenciar la vegetal)

PENSEM EN LA GANA QUE TENIM (som conscients d’una capacitat que tenim en nèixer i és la d’autoregular-nos la gana: saber quan estem saciats o quan, pel contrari, tenim més gana i volem repetir algun plat)

SOSTENIBLE

Organitzem les activitats de manera que puguem equilibrar els àmbits econòmic, social i ambiental… Es tracta de millorar l’avui sense posar en perill els recursos del demà. Les línies de treball que pretenem que es treballin serien:

  • Pensar/participar en activitats amb impacte social positiu. El projecte Recooperem, de reaprofitament alimentaria, podria ser un exemple.
  • Cuidar el nostre planeta des de la utilització de productes/materials amb menys impacte ambiental. Això va des dels productes de proximitat, fins a reutilitzar materials per fer tallers.
  • Minimitzar i millorar la gestió de les deixalles. Hem de trobar, amb la col·laboració de tothom, maneres de llençar menys menjar, d’aprofitar el cartró, deixar de produir escombraries no reciclables i recuperar per decorar, per reutilitzar i renovar.

ENTRE ELS REPTES QUE TREBALLAREM PER AVANÇAR CAP A UN MENJADOR MÉS SOSTENIBLE:

FEM L’HORTET DEL MENJADOR (potenciem el verd a l’escola amb plantes d’interior o exterior)

TREBALLEM EL PESA I PENSA (el projecte educatiu que permet sensibilitzar els infants sobre el malbaratament alimentari i el seu consum responsable)

CADA EQUIP DE CAMPOS ESTELA A L’ESCOLA HA ESCOLLIT MÉS REPTES QUE FORMEN PART DEL BO, SA I SOSTENIBLE, EL PROJECTE QUE SERVEIX PER CLOURE LA CELEBRACIÓ DEL 50È ANIVERSARI DE CAMPOS ESTELA A TRAVÉS DE LA RECUPERACIÓ DE RECEPTES TRADICIONALES I D’AVANÇAR EN EL VALOR GASTRONÒMIC DELS MENÚS ESCOLARS.