El Pesa i Pensa és un dels 133 projectes recollits al Pla d’acció de prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020) per reduir aquest malbaratament en totes les seves fases incidint en tots els sectors de la cadena alimentària distribuïts per tot el territori. El passat divendres 15 de febrer el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va presentar el pla, que parteix d’un model de governança compartida amb la implicació de 47 organitzacions catalanes com a impulsores.

Les dades recollides a través de l’App Web del Pesa i Pensa mostren que, des que es va posar en marxa el projecte ara fa 5 anys, la reducció del malbaratament alimentari ha estat d’un 70% de mitjana als menjadors escolars que han impulsat aquest projecte educatiu entre els infants. El projecte, implantat a un total de 5 escoles el primer any, s’ha estès fins a 31 centres educatius de primària, 24 a la província de Barcelona, 6 a la de Girona i 1 a la de Lleida, gràcies a la implicació de la direcció d’escoles, ampes i empreses especialitzades en la gestió de menjadors escolars. Durant aquest curs es preveu que s’implanti també a cases de colònies. Actualment més de 4.000 infants estan participant al projecte, que es desenvolupa durant el temps del migdia sota la coordinació dels monitors i monitores de menjador.

Pel que fa a la reducció en la generació de residus el Pesa i Pensa contribueix a reduir-la a la meitat mentre que la reducció en el malbaratament d’aigua està entre el 50 i el 60%segons les dades registrades durant el darrer curs escolar 2017-2018.