El projecte PESA I PENSA és una de les eco-innovacions que han format part de la visita dels socis d’ECOWASTE 4 FOOD a Catalunya sota l’organització de l’Agència de Residus, com a soci local d’aquest projecte europeu. Una delegació de França, el Regne Unit, Polònia i Itàlia ha participat en la visita al Pesa i Pensa a l’Escola Torre de la Llebre (Rubí) per conèixer aquest projecte educatiu que pretén que els escolars prenguin consciència del valor dels aliments i esdevinguin uns consumidors crítics.

El mètode PESA I PENSA es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els visitants han tingut l’oportunitat d’observar com els nens i nenes, en acabar el dinar, fan l’acció de separar en tres recipients l’aigua, els residus orgànics que no es poden menjar -com la pela del plàtan- i les restes orgàniques que sí es podrien haver menjat, com una mica d’amanida un iogurt sense escurar.

A continuació pesen els residus generats en relació als àpats servits per registrar les dades en l’app del PESA i PENSA. També registren els resultats en unes gràfiques que es pengen al menjador i, alhora, prenen consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo. Tot seguit, un grup d’infants pensa què es podria haver fet per reduir els aliments i l’aigua malbaratats. Aquestes reflexions es fan amb la coordinació d’un monitor o monitora.

Com a pas final, els nens i nenes han dut les restes orgàniques a una compostadora, cedida per la firma Kollvik com a col·laborador del projecte, amb l’objectiu d’obtenir compost per a l’hort de plantes aromàtiques de l’escola Torre de la Llebre. A Rubí quatre escoles més estan participant al projecte: 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Montessori i Joan Maragall.

El procés de la visita al projecte Pesa i Pensa per part dels socis d’ECOWASTE 4 FOOD es pot veure a través d’aquest video.

Reducció d’un 35% del malbaratament alimentari a la prova pilot

El projecte PESA I PENSA, posat en marxa com a prova pilot el 2014 amb una reducció del 35% del malbaratament alimentari, s’ha dut a terme des de llavors a escoles de forma ininterrompuda des d’inici fins a finals de curs. Actualment 30 centres estan adherits al projecte PESA I PENSA per desenvolupar-lo al llarg d’aquest curs, a les províncies de Barcelona, Girona i Lleida.

Intercanvis de bones pràctiques a través del projecte ECOWASTE 4 FOOD

L’objectiu del projecte ECOWASTE 4 FOOD és, per una banda, ajudar els socis que en formen part a respondre millor a la reducció de residus alimentaris al llarg de tota la cadena alimentària mitjançant la posada en marxa d’eco-innovacions, de manera que s’asseguri l’accés a una quantitat suficient d’aliments nutritius a tota la població.

D’altra banda, la finalitat també demostrar que els residus alimentaris poden ser l’origen d’una economia eficient i respectuosa amb el medi ambient. El projecte, amb una durada de 4 anys (2017-2020), es centrarà en l’aprenentatge entre regions en una primera fase i constituirà una valuosa aportació al debat sobre les futures prioritats dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional que es tractarà el 2019.