L’equip d’una escola de la regió finlandesa de South Ostrobothnia comparteix la seva experiència per reduir el malbaratament d’aliments. La iniciativa està centrada en l’aplicació d’innovacions en la gestió tant del menjador com de la cuina i en la creació de materials educatius per conscienciar els infants. El viatge a Finlàndia, organitzat per l’Agència de Residus de Catalunya els passats 16, 17 i 18 de gener, forma part de les visites d’intercanvi que contempla el projecte ECOWASTE 4 FOOD com a aprenentatge entre regions europees.

Algunes mesures per minimitzar al màxim el malbaratament d’aliments a l’Escola del municipi d’Ilmajoki consisteixen en una bona planificació a la cuina, la professionalització de l’equip, la introducció del tema del malbaratament d’aliments en el programa educatiu dels alumnes, el desenvolupament de recursos educatius adreçats als infants i la cooperació entre els nens i nenes.

En aquest sentit, els propis alumnes són els que recullen el seu dinar a una safata i decideixen quina quantitat se serveixen. Se’ls anima a tastar una mica de tot, a agafar més verdura o amanida si se n’han posat poca i, per beure, disposen d’aigua i també de llet. L’alimentació saludable forma part de les converses que els mestres tenen amb els infants.

En la línia d’avançar cap a una escola més sostenible compten amb un projecte que permet compartir, intercanviar i reciclar materials que les famílies ja no necessiten com llibres, joguines o roba.

L’experiència amb el nostre projecte Pesa i Pensa ens ha permès formar part del Comitè Estratègic del projecte ECOWASTE 4 FOOD a Catalunya des del passat juliol. L’Agència de Residus de Catalunya, juntament amb altres set socis europeus, participa en aquest projecte, que pretén aconseguir canvis en les polítiques europees de gestió dels aliments per reduir-ne el seu malbaratament.