Amb la trobada dels equips de cuina i lleure a les escoles engeguem el curs 2019-20 per seguir avançant cap a un menjador més bo, sa i sostenible. Per repassar els reptes aconseguits el curs passat, compartir com encarem el nou curs i actualitzar el plantejament pedagògic, hem comptat amb la documentació gràfica de Juanjo Fernàndez Sola. Consultor pedagògic, amb formació i trajectòria com a mestre de diferents matèries Juanjo Fernández és col·laborador habitual d’espais educatius als mitjans i imparteix xerrades per a mestres, famílies i alumnes.

Amb les tècniques pròpies del Visual Thinking, en Juanjo Fernández ens ha ajudat a centrar l’atenció en alguns dels objectius aconseguits amb els infants durant el temps de migdia com són els de millorar l’acceptació dels aliments renovant la proposta gastronòmica dels menús, influir en el comportament i el rendiment dels alumnes a través de, per exemple, la pràctica del mindfulness, o millorar la salut i el benestar dels infants consolidant uns hàbits d’alimentació saludables.

Alhora hem compartit com explicar a les escoles en què consisteix el “Bo, Sa i Sostenible”, un programa tan global que, de vegades, costa d’explicar.

El programa “Bo, Sa i Sostenible” dibuixa unes línies que ens permetran avançar cap a un menjador:

  • més bo(des del punt de vista gastronòmic, de confort i de benestar)
  • més sa (amb uns hàbits d’alimentació i activitat física saludables)
  • més sostenible(amb un impacte social i mediambiental positiu).

PLANTEJAMENT PEDAGÒGIC A TRAVÉS DE DOCUMENTACIÓ GRÀFICA

Per cloure la jornada la facilitació gràfica de Juanjo Fernández ens ha facilitat el procés creatiu per compartir idees de cara a l’actualització del plantejament pedagògic. A través del seu sentit de l’humor, de fotografies i metàfores visuals, els equips de lleure educatiu han reflexionat de forma conjunta com han evolucionat els infants, les famílies i les escoles des que va sortir a la llum el primer projecte educatiu de menjador ara fa 15 anys.

La trobada ha servit per reflexionar cap a on d’avançar la proposta de lleure, sobretot a nivell metodològic, per donar resposta a les noves corrents pedagògiques i a les demandes de les famílies, sempre pensant en un espai de migdia més BO, SA I SOSTENIBLE a tots els nivells, cuina, menjador i lleure.