Farinetes Tour, pel 50è aniversari

El projecte Farinetes Tour, desenvolupat durant el temps del migdia, està centrat en un personatge dibuixat per la il·lustradora Pilarin Bayés i inspirat en Maribel, cuinera i cofundadora de Campos Estela, junt amb Pepe. Tots dos van començar un projecte de vida plegats i el maig de 1968 van obrir un bar de dinars a prop de l’Escola de Mestres de Sant Cugat: el Compostela. La cuina havia estat de sempre la vocació de la Maribel i, ja de petita, era coneguda per tothom amb el sobrenom de Farinetes.

Aquest projecte educatiu és una oportunitat per fer protagonistes diversos plats de la cuina tradicional com l’escudella o les natilles casolanes i, alhora, recuperar jocs de taula i de carrer que s’estan perdent com la rutlla, les tabes o, fins i tot, les clàssiques xapes. Gràcies a aquesta mirada al passat, amb el Farinetes Tour hem compartit amb els avis i àvies una estona tan valuosa com és el temps del migdia, convidant-los a dinar amb nosaltres i a compartir les seves experiències.

TRESORS D’INFANTESA AMB AVIS I ÀVIES

Al llarg de tot el curs 2017-18 l’equip de Campos Estela ha desenvolupat el projecte educatiu Farinetes Tour amb la implicació dels equips tant de de cuina com de lleure. I sobretot les aportacions dels avis i àvies que han compartit amb nosaltres els seus jocs de petits, les seves receptes, les fotografies en blanc i negre, els còmics de la seva època i infinitud de moments entranyables que han unit les generacions. Per viure aquest temps compartit hem comptat amb la participació d’infants i avis a escoles del Barcelonès, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Anoia, Alt Penedès, Osona i Maresme.

A mida que ha avançant el curs els nens i nenes han anat sumant segells al seu passaport del Farinetes Tour, tot un viatge en el temps per tornar als orígens a través de dos eixos:

1) CUINA TRADICIONAL. El receptari tradicional català i la dieta mediterrània són els eixos de la nostra proposta de menús que, per celebrar el 50è aniversari, han incorporat diversos plats de la cuina de sempre com:

 

2) JOCS CLÀSSICS . Les joguines que els avis i àvies es construïen amb els materials que trobaven han estat una de les fonts d’inspiració dels equips de lleure educatiu. Molts dels jocs proposats ja formen part del repertori que podem trobar a les escoles. Però alguns dels que hem inclòs al nostre sarró del Farinetes Tour eren ben desconeguts pels infants com les tabes, la rutlla o, fins i tot, alguns jocs de corda i les mateixes gomes. A més, el dossier del nostre projecte educatiu ha aportat fitxes amb el pas a pas dels de jocs clàssics i una sèrie d’històries per desenvolupar l’expressió oral i corporal, el treball en equip, la creativitat i la participació a través de les titelles i el teatre. El fil argumental ens acosta a la cuina des de la màgia a través dels personatges Farinetes i Cullerot.

SEGELLS AL PASSAPORT DEL FARINETES TOUR:

  • Cuina tradicional, amb menús especials que es centraran en receptes de sempre, la de la cuina de les àvies.
  • Jocs de taula d’abans i de sempre,  amb la possibilitat que la canalla construeixi els seus propis jocs amb materials naturals i reciclats: tres en ratlla, tabes, els patacons o els quatre sabaters.
  • A què jugaven els avis al carrer, amb xapes, bales i guixos per dibuixar xarranques i gaudir de joguines fetes de fusta com les baldufes, les bitlles, el bilboquet o els io-ios. I també per jugar a titelles, amb tres històries diferents amb la Farinetes i el Cullerot.
  • Com anaven els avis a l’escola, tenint en compte que sempre anaven a peu i que això és l’excusa perfecta per fer activitat física.
  • Cartes per Nadal, per recuperar la tradició d’escriure a cartes a mà i descobrir, en plena era digital, l’emoció d’obrir un sobre que arriba a la bústia.
  • Bons hàbits, per aprendre tots els costums a taula que heretem d’avis i àvies.
  • Pesa i Pensa, per conscienciar-nos contra el malbaratament alimentari i recordar costums de reaprofitament pròpies de la generació dels avis.  
  • Meatless Day, per gaudir dels plats amb proteïna vegetal.
  • Mindfulness, per aprendre a respirar adequadament, treballar estones de tranquil·litat i noves tècniques per aprendre a relaxar-nos a través de jocs. 

 

ENTREVISTES DEL 50È ANIVERSARI

A través d’una sèrie d’entrevistes recuperem l’essència dels orígens per conèixer quins plats eren els emblemàtics de la casa i recuperar jocs de taula o de carrer que puguem incorporar al projecte pedagògic.

Maribel Huesca, cuinera i cofundadora de Campos Estela

Pepe García, cofundador de Campos Estela

Elvira Tormo, cuina central

Isma Gómez, cambrer al restaurant Estela i repartidor en l’actualitat

Maribel Reyes, cuinera al bar de dinars Compostela i els primers menjadors escolars

El nostre blog

Pods Embed Error: ORDER BY contains SQL that is not allowed.