Pesa i Pensa

L’acció “Pesa i Piensa – Weigh and Think” pretén reduir la generació de residus orgánics als menjadors escolars i sensibilitzar sobre l’empremta ecològica que comporta el malbaratament d’aliments. La prova pilot d’aquest projecte es va posar en marxa de gener a juny de 2014 i, a partir del segon mes i de manera sostinguda, el malbaratament d’aliments es va reduir en un 35% i la generació de residus en un 50%.

Cada any a Catalunya es llencen 262.000 tones de menjar. A més, cada europeu malbarata 200 kilos d’aliments cada any.

Mentre una bona part de la població mundial ha de viure amb escassetat de recursos, a casa nostra llencem una important quantitat d’aliments aprofitables. El Pesa i Piensa és una oportunitat per a sensibilitzar generacions futures per adoptar models sostenibles i per tenir una consciència crítica vers el consum d’aliments.

Campos Estela va ser finalista del Premi Europeu de la Prevenció de Residus 2014 en la categoria d’Empresa  pel projecte Pesa i Pensa

El mètode Pesa i Pensa es concreta en una sèrie de passos. En primer lloc, els nens separen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pell del plàtan o els ossos de pollastre, dels que sí es podrien haver menjat, com un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar. A continuació, pesen de forma sistemàtica i exacta els residus generats en relació als dinars servits i ho fan sota la supervisió d’un monitor/a del menjador. Registren els resultats en unes gràfiques i, alhora prenen consciència que deixar perdre el menjar també significa malbaratar els recursos naturals, humans i tècnics necessaris per produir-lo, transportar-lo o cuinar-lo.

Els alumnes, l’equip de cuina i educadors reflexionen sobre el residu generat, investiguen l’origen del que han dinat i, amb totes les dades recollides durant uns dies, proposen accions concretes per combatre el malbaratament d’aliments. Des que els nens i nenes participen al Pesa i Piensa impliquen més en la seva alimentació i transmeten el que aprenen a les seves famílies.

App oberta a qui vulgui desenvolupar Pesa i Pensa

El Noviembre de 2014 el projecte Pesa i Pensa es registra com a activitat participant en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2014, i és seleccionat per a representar Catalunya al VI Premi Europeu de la Prevenció de Residus. Arran d’aquesta nominació, i per tal de fer el projecte extensiu a todes les escoles que vulguin sensibilitzar els infants sobre el malbaratament, hem desenvolupat la web www.pesaipensa.org per compartir les nostres experiències.

El nostre blog

Pods Embed Error: ORDER BY contains SQL that is not allowed.