Vespa i Vispa
Aquest projecte consisteix a difondre la cultura de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i que afavoreix un estil de vida saludable. I també pretén posar un exemple davant dels nens i nenes del significat de la desmaterialització a través d’una bicicleta feta de peces reciclades. La Vespa, com a protagonista de l’activitat, és fruit del projecte BeCiclos, que rescata bicicletes abandonades als carrers d’Holanda. Després de passar pel taller mecànic, els ofereix una segona vida fent servir principalment materials donats per sobreproducció. A Campos Estela vam adoptar la Vespa el passat estiu i aquest va ser el punt de partida per crear el projecte.
Els objectius de l’activitat són:
- Promoure la mobilitat sostenible a través d’una activitat lúdica amb bicicletes.
- Explicar en què consisteix la desmaterialització: “fer més amb menys”
- Fomentar el consum responsable a través la Vespa, com a exemple de reutilització de materials.
- Despertar entre els nens i nenes els sentiments que els provoca anar en bici.
Per començar l’activitat, es crida l’atenció dels nens i nenes a través d’un conte. Amb l’ajuda de cinc il·lustracions els monitors i monitores expliquen la història d’una de les rodes de la bicicleta que recorda com és la vida al carrer quan l’han abandonada .
A continuació, els nens i nenes que ho desitgen tenen l’oportunitat de rodar en un circuit marcat amb cons amb la Vespa i amb una de les Vispa, d’una mida ideal pels infants de 1er i 2on. En aquest cas es tracta d’una bicicleta reutilitzada i decorada amb la tècnica de l’urban knitting, un moviment d’art urbà sorgit a la ciutat nord-americana de Houston el 2005 i que ha fet aparèixer arreu del món arbres, monuments i mobiliari urbà teixits amb llana de colors ben vistosos. De cara als més petits es compta amb un parell de Vispa, una bicicleta sense pedals adequada als infants de P3, P4 i P5.
Quan acaben de rodar, és el moment de dialogar sobre el que han après i de treballar les emocions que els desperta el fet d’anar en bicicleta. És important fer servir de suport les fotografies que porten de casa, ja siguin bicicletes, patins, patinets o el mitjà de transport sostenible triat pels nens. Totes les imatges formen part d’una exposició de fotos durant uns dies a l’escola. En acabar l’activitat, els nens i nenes se les enduen a casa enganxades en un targetó perquè recordin les estones viscudes amb la Vespa i la Vispa i comparteixin el que han après amb la família.
Amb aquesta activitat es vol difondre que, si fem servir la bicicleta en el dia a dia, fins i tot per arribar a l’escola, aportem el nostre granet de sorra per contribuir a la mobilitat sostenible. I, alhora, transmetem el missatge que fomentar un consum responsable depèn de nosaltres, a través del reciclatge i la reutilització de materials, estris o joguines que formen part de la vida quotidiana dels infants.
El nostre blog

Macarrons cuits a la catalana amb salsitxes
Al receptari de “Cuynera Catalana”, publicat l’any 1835, trobem una de les primeres receptes de pasta escrites a Europa. Una de les seves característiques inconfusibles és que la pasta està cuita a la catalana, més…

Receptes arrelades a la terra al menú del 2on trimestre
Durant el primer trimestre hem estat treballant receptes de comarques que són tradicionals de la cuina catalana i que ens parlen de la cultura del nostre territori. En tenim una pila de seleccionades, totes amb…

Concurs pel taller “Tu tries, en família” amb el “Ta-Ca Ta-Ca-Ta Challenge per Nadal”
Aquests dies hem proposat un repte molt senzill de percussió corporal durant el temps del migdia per viure la màgia del Nadal als menjadors. Es tracta d’un ritme ideal per compartir-lo tant amb els companys…