Des de l’equip pedagògic de Campos Estela hem plantejat aquesta proposta educativa per treballar amb els infants i adolescents el temps de Quaresma. Les activitats estan pensades per al temps del migdia i es duen a terme al menjador escolar. A la fotografia de l’Escola Nostra Senyora de Montserrat de Rubí observem com una alumna descobreix un dels valors que s’amaguen a la figura de la Vella Quaresma.

Es basa en un calendari que té com a repte conèixer la durada i els valors relacionats amb el temps de la Quaresma, un projecte treballat de la mà del consultor pedagògic, mestre i dibuixant Juanjo Fernández Sola.. Principalment es treballen 7 valors de forma adaptada als infants: hospitalitat, compartir, senzillesa, alegria/celebració, perdó, confiança, esforç. Es podran aprendre les tradicions (pregàries, receptes i propostes de lleure educatiu) de la Quaresma relacionades amb els àpats en família i tot això es treballarà amb els nens transmetent-ho alhora a les famílies.

Cada setmana descobrirem un nou valor. Per començar la dinàmica seria la següent: es farà una pregunta misteriosa que relacionarem amb un episodi bíblic, que ens servirà per treballar un valor.

Si fem memòria, la Quaresma és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua i al calendari comença el dimecres de cendra, que és quan els cristians es preparen per a la celebració de Pasqua per Setmana Santa.

Hospitalitat

  • Què faries si tinguessis moltes ganes de veure algú?

Amb aquest valor aconseguirem treballar el valor de la hospitalitat, conèixer i reconèixer diferents tipus bàsics d’arbres i a més aprendre a pensar com faríem sentir bé persones que apreciem.

A casa podem fer una invitació a escriure un menú i els noms dels convidats.

Compartir

  • I si no hi hagués menjar pe a tothom?

Podrem entendre i reflexionar el fet de compartir, a més de conèixer i tastar diferents tipus de pa i aprendre a cuinar el pa.

A casa podem prepara la recepta de com fer pa de pagès.

Senzillesa

  • Què té espines però no és una rosa?

Coneixerem les diferents varietats de peixos, descobrirem un plat tradicional com es: suquets de pescadors i estimularem la concentració dels infants, la coordinació ull-ma, el concepte de l’espai, el pensament lògic-matemàtic a través papiroflèxia.

A casa podem prepara la recepta suquets de pescadors.

Alegria/Celebració

  • Fem un brindis?

Coneixerem diferents fruites i els seus sabors, aprendrem a fer i tastar sucs, aprendre a celebrar amb un brindis.

A casa brindarem per a una festa familiar.

Perdó

  • Em perdones?

Podrem descobrir el sentit de la quaresma i conèixer algunes receptes o aliments típics d’aquesta època i entendre el valor del perdó a través de l’episodi del fill pròdig.

A casa es podran crear titelles de paper.

Confiança

  • Què cau del cel i no és pluja?

S’aprendran els diferents mètodes de conservació dels aliments, la reflexió sobre la confiança i es podrà aprendre una nova recepta, que és com el mannà.

A casa podem preparar la recepta de galetes de mel.

Esforç

  • Saps què és espigolar?

Prendrem consciència de la importància de l’aprofitament d’aliments, tot recuperant el seu valor. Aprendrem a reconèixer diferents varietats de cereals i coneixerem que significa avui dia espigolar.

A casa posarem en pràctica la papiroflèxia fent una espiga o flor de paper.